Waarom rook- en koolmonoxidemelders

Rook- en koolmonoxidemelders

Vanaf 1 juli 2022 geldt de verplichting om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen. Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen, maar de regelgeving gaat ook voor bestaande bouw gelden. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Het invoeren van deze nieuwe regel heeft als doel het redden van levens.

WAT BETEKENT DIT VOOR JOU?

Alle bouwlagen van een woning dienen te zijn voorzien van een rookmelder. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, zijn voorzien van een rookmelder.

De meeste slachtoffers vallen ‘s nachts door het inademen van rook. Het is namelijk zo dat je reuk ’s nachts niet werkt. Daarom is het uitrusten van je woning met voldoende rookmelders belangrijk. De rookmelders detecteren de rook wel en zullen je alarmeren. Je gehoor werkt nog perfect namelijk wanneer je slaapt. 

In dit verhaal moeten ook de CO melders niet vergeten worden. 

Co is een sterk giftig gas dat geen kleur, smaak of geur heeft. Voor mensen is het dus volkomen onzichtbaar. Het is een natuurlijk product dat voorkomt uit de verbranding van fossiele brandstoffen. In uw eigen omgeving wordt het veroorzaakt door apparaten en systemen die gebruik maken van verbranding van gas, hout, olie, kolen en andere vaste brandstoffen. Koolmonoxide is dodelijk en zelfs lage hoeveelheden kunnen uw gezondheid aantasten.

logo-honeywell